Grochówka na porcjach rosołowych z podsmażanym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Witam was serdecznie w te piątkowe popołudnie u mnie dziś późno obiad a to dlatego że nie mieliśmy wody ale ogarnęłam wszystko i pyszna zupka gotowa. Możecie mnie krytykować że zupa na porcjach a zwłaszcza grochowa to nie zupa, a ja wam powiem że wyszła tak smaczna jak gotował mi mój dziadek tego smaku nigdy nie zapomnę. Zrobiłam nie dość że na porcjach to jeszcze podsmażyłam boczek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe,

    1 marchew 100g,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

    250 g grochu łuskanego połówki,

    1 łyżka liści pora,

    2 łyżki natki pietruszki,

    2 łyżki suszonych warzyw ( mam od mamy ),

    2 łyżki oleju,

    200 g boczku wędzonego parzonego,

    6 ziarenek ziela angielskiego,

    3 liście laurowe,

    1 czubata łyżka mąki pszennej,

    2 łyżki majeranku,

    1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka na porcjach rosołowych z podsmażanym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte i oczyszczone porcje z kurczaka, wkroić dowolnie marchew i wsypać suszone warzywa. gotować na średnim ogniu do miękkości porcji i marchwi, jeśli pojawią się szumowiny lekko je zdjąć. Gdy mięso na porcji jest już miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu na ziemniaki wsypać groch połówki. Gotować do miękkości ziemniaków i grochu.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami i grochem, boczek pokroić w krótsze paski i podsmażyć je na suchej patelni na lekko brązowy kolor.
  • zupa 3. Gdy ziemniaki i groch w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać usmażony boczek, chwilę pogotować na wolnym ogniu. Następnie dodać liście pora, natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziela angielskie i nadal chwilę gotować.
  • zupa 4. Gdy całość gotuje się na wolnym ogniu, w międzyczasie na małą patelnię dodać dwie łyżki oleju rozgrzać go i dodać mąkę, całość smażyć do lekko brązowej mąki. Jak już jest dość podsmażona mąka na oleju wlać 3 - 4 chochle gorącego wywaru z zupy i całość wymieszać mąką tak długo aby nie było kluchów. Wlać przygotowaną mąkę z olejem do gotującej się zupy, zamieszać i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
  • zupa 5. Gdy zupa nadal gotuje się na wolnym ogniu wsypać majeranek i całą zupę pogotować jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu, do połączenia się wszystkich składników z zupą i aby mąka przygotowana na oleju nie dawała kluchów, zagotowaną zdjąć z ognia.
  • zupa 6. Ugotowaną zupkę rodzinka zajadała z kromką chleba, można również przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. My lubimy grochową dość gęsta dlatego taką ugotowałam. Smak wyszedł identyczny jak mi gotował mój dziadek i mama.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować