Grochówka bez warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować składniki.
2.Groch przebrać i dobrze spłukać na sitku. Zalać ok.3-4 l. zimnej wody i odstawić na godz. Jeśli mamy cały groch to moczymy na całą noc w przegotowanej zimnej wodzie.Groch gotować w tej samej wodzie. Często mieszać i z początku, zbierać szumowiny.Dodać majeranek, trochę soli i gotować . Jak już jest rozgotowany to przetrzeć przez durszlak.
3.Boczek pokroić na słupki i wytopić na patelni. Wybrać usmażony boczek łyżką cedzakową do zupy, tłuszcz zostawić.
4.Kiełbasę pokroić na słupki albo półplasterki i usmażyć na tłuszczu po boczku.Wybrać podsmażoną kiełbasę do zupy,tak samo jak postąpiliśmy z boczkiem.
5.Cebulę pokroić na kostkę i usmażyć na tłuszczu po kiełbasie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i roztarte ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć i wszystko przerzucić do zupy.
6.Dodać rozmieszany przecier pomidorowy ze śmietanką i mąką. Zagotować i jeśli za gęsta to dolać przegotowanej wody i spróbować. Można jeszcze przyprawić w/g własnego gustu.
Komentarze