Grochówka

5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa grochówka na wędzonym boczku

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300g grochu połówek
    - kawałek wędzonego boczku
    - 1 litr bulionu
    - 1 kiełbasa z szynki
    - duża marchew
    - kilka ziemniaków
    - cebula
    -mieszanka warzywna (potarkowana marchew, seler, pietruszka i por)
    - ziele angielskie, liść laurowy, suszony majeranek, pieprz, sól, papryka słodka
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewam wodą, co jakiś czas przemieszać.
    Boczek wędzony kroję w paski i kiełbasę w pół plasterki. Wrzucam do garnka bez tłuszczu i podsmażam. Jak puszczą trochę tłuszczyku dodaję plasterki marchewki.
    Wlewam trochę bulionu, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Groch przełożyć do garnka i trochę pogotować. Dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, trochę mieszanki warzywnej, cebulę w piórka, pieprz i suchy majeranek. Gotować do miękkości grochu. Na zakończenie doprawić jeszcze papryką słodką, majerankiem, pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować