Grochówka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proponuję ją na jesienne oraz zimowe chłody. Jest sycąca i dobrze rozgrzewa.

Składniki:

  • ● 3/4 szkl. grochu łuskanego
    ● 1 szkl. grochu pełnego
    ● 20 dag wędzonki
    ● kostka schabowa
    ● 15-20 dag kiełbasy
    ● 5 dag słoniny
    ● 2 średnie marchewki
    ● 1 pietruszka
    ● 1/2 małego selera
    ● 5 średnich ziemniaków
    ● 3 duże ząbki czosnku
    ● 1-2 łyżki mąki
    ● sól
    ● majeranek

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch pełny moczymy dzień wcześniej. Warzywa myjemy,
    obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka z 3 l wody
    wkładamy kość, wędzonkę i groch łuskany, gotujemy
    30 min. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz
    odsączony groch pełny. Po 10-15 min dodajemy pokrojone
    w kostkę ziemniaki
    i kiełbasę oraz posiekany
    czosnek. Solimy.
  • 2. Na patelni wytapiamy
    słoninę. Usuwamy skwarki,
    a na tłuszcz wsypujemy
    mąkę i robimy jasną zasmażkę.
    Studzimy. Dodajemy
    trochę gorącej zupy,
    stale mieszając, i całość
    wlewamy do garnka. Jeszcze
    chwilę gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy