Zupa jest zawsze o niebo lepsza drugiego dnia po przyrządzeniu.
Składniki:
0,5 kg połówek grochu
wędzonka, ogonówka, lub boczek
duża pietruszka
duży seler
dwie średniej wielkości marchewki
cebula
4 średnie ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
mąka pszenna do zasmażki
majeranek
pieprz, sól
1.Płuczemy kilkakrotnie na sitku groch). Namaczamy 2h przed gotowaniem w misce. Do dużego garnka z wodą wkładamy wędzonkę, ogonówkę lub kawałek boczku i gotujemy. Następnie do wywaru wrzucamy drobno w kostkę pokrojone: korzeń pietruszki, selera, cebulę i marchewkę. Wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie, dużo pieprzu i sól . Gotujemy 10 minut i dodajemy odmoczony groch (oczywiście odcedzając go wcześniej z wody, w której się moczył) oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki. To się gotuje, a w międzyczasie wyjmujemy patelnię, wrzucamy pokrojony drobno pokrojony czosnek. Podsmażamy wszystko i dodajemy mąkę (1-2 łyżki). Zasmażkę mieszając wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.
Komentarze