Grochówka

5 (142 ocen)

Zupa jest zawsze o niebo lepsza drugiego dnia po przyrządzeniu.

Składniki:

  • 0,5 kg połówek grochu
    wędzonka, ogonówka, lub boczek
    duża pietruszka
    duży seler
    dwie średniej wielkości marchewki
    cebula
    4 średnie ziemniaki
    2-3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    mąka pszenna do zasmażki
    majeranek
    pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płuczemy kilkakrotnie na sitku groch). Namaczamy 2h przed gotowaniem w misce. Do dużego garnka z wodą wkładamy wędzonkę, ogonówkę lub kawałek boczku i gotujemy. Następnie do wywaru wrzucamy drobno w kostkę pokrojone: korzeń pietruszki, selera, cebulę i marchewkę. Wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie, dużo pieprzu i sól . Gotujemy 10 minut i dodajemy odmoczony groch (oczywiście odcedzając go wcześniej z wody, w której się moczył) oraz pokrojone w kostkę ziemniaczki. To się gotuje, a w międzyczasie wyjmujemy patelnię, wrzucamy pokrojony drobno pokrojony czosnek. Podsmażamy wszystko i dodajemy mąkę (1-2 łyżki). Zasmażkę mieszając wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować