1.Groch płuczemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy przez noc do namoczenia. Rano wstawiamy garnek na niewielki gaz i podgotowujemy groch około 45 minut.
Do garnka z zimną wodą (około 2 litry) wkładamy kość wieprzową i kiedy się zagotuje, solimy. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną zieloną cześć pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Wlewamy podgotowany groch, dodajemy majernek i pozostałe przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, ewentualnie solimy do smaku. Całość gotujmy do momentu, ża groch zacznie się rozpadać i naturalnie zagęści zupę.
Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Komentarze