Grochówka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca zupa dla każdego zmarzlucha !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kość wieprzowa od schabu: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 30 dekagramów
    - groch łuskany: 30 dekagramów
    - podwędzana kiełbasa: 300 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - pęczek natki pietruszki: 0.5 pęczka
    - zielone liście pora: 3 sztuki
    - majeranek: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieprz ziarnisty: 6 sztuk
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziemniaki - duże: 5 sztuk
    - woda: 2.5 litra
    - sól, pieprz do smaku: 2 gramy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy przez noc do namoczenia. Rano wstawiamy garnek na niewielki gaz i podgotowujemy groch około 45 minut.

    Do garnka z zimną wodą (około 2 litry) wkładamy kość wieprzową i kiedy się zagotuje, solimy. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony w większą kostkę boczek, umyte, obrane i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną zieloną cześć pora oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

    Wlewamy podgotowany groch, dodajemy majernek i pozostałe przyprawy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, ewentualnie solimy do smaku. Całość gotujmy do momentu, ża groch zacznie się rozpadać i naturalnie zagęści zupę.

    Na około 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować