Grochówka

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najlepsza grochówka, ulubiona zupa mojego taty.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -3 wędzone kiełbasy
    -200 g wędzonego boczku
    -cebula
    -400 g łopatki wieprzowej
    -2 łyżki soli
    -listek laurowy
    -kulka ziela angielskiego
    -10 kulek pieprzu
    -1 kg ziemniaków
    -2,5 szklanki grochu łuskanego
    -5 marchwi
    -łyżka majeranku
    -3 parówki Berlinki
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grochówka 1. Mięso myjemy, kroimy w kostki, zalewamy wodą w dużym garnku i gotujemy z solą. Kiedy mięso zagotuje się, zbieramy szumy i wrzucamy groch, pieprz, listek i ziele angielskie. Groch gotujemy pół godziny od szumowania. W tym czasie kroimy kiełbasę, boczek i cebulę, smażymy wszystko na małym ogniu i bez tłuszczu (tłuszcz wytopi się z kiełbasy i boczku).
  • Grochówka 2. Kiedy groch trochę się rozgotuje dodajemy marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy wszystko dalej, przez 20-25 minut.
  • 3. Na końcu dodajemy usmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, pokrojone w plasterki parówki i majeranek. Możemy jeszcze doprawić do smaku, gotujemy 10 minut żeby wszystko się połączyło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować