Grochówka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna, sycąca zupa, znana chyba przez każdego.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
    2 szklanki grochu (u mnie połówki)
    500g kiełbasy
    1 cebula
    1,5 łyżeczki mąki
    2 listki laurowe
    2-3 ziela angielskie
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki masła do smażenia cebuli
    1 łyżka oleju do podsmażenia kiełbasy

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch płuczemy, odsączamy. Przekładamy do gotującego się już bulionu warzywnego.
    Gotujemy pod przykryciem około godziny.
    W międzyczasie kroimy kiełbasę w plasterki, lub kostkę ( jak lubicie), podsmażamy.
    Kiełbasę przekładamy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
    Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy uzyskamy " zasmażkę" przekładamy do gotującej się zupy.
    Grochówkę ponownie zagotowujemy, podajemy gorącą z pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy