Grochówka

wyświetlono: 60 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sycąca , rozgrzewająca idealna na zimę grochówka domowa. Uwielbiam tą zupę. Do tego domowy chleb na zakwasie i czego chcieć więcej.

opublikowany: 22.02.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 70 dkg mięsa wieprzowego biodrówka

    30 dkg boczku wędzonego

    4 ziemniaki

    3 marchewki

    1/2 korzenia selera

    1 korzeń pietruszki

    1 kawałek por biała część

    3 ziela angielskie

    2 liście laurowe

    4 ząbki czosnku

    1 łyżka majeranki

    sól, pieprz

    0,5 kg grochu połówek

    natka pietruszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia.Do garnka u mnie spory,wlewam około 3 litry wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie. Mięso kroję w kostkę, dodaję do garnka, wsypuję groch namoczony, i gotuję około godzinę. W tym czasie warzywa obieram i kroję w kostkę. Por przesmażyłam na patelni, dodałam resztę warzyw i też przesmażyłam chwilę.Warzywa dodałam po około godzinie gotowania się grochu i gotowałam zupę dalej. Boczek pokroiłam i też delikatnie przesmażyłam, dodałam do zupy. Na końcu jak wszystko jest już miękkie doprawiam zupę sola, pieprzem, dodaję majeranek. Zupę podaję z natką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Grochówka

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa. idealny obiad na jesienno zimowe chłody.

kategoria: Zupy grochówka opublikowany: 13.11.2013 | wyświetlono: 1213 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE