Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawy, nowatorski pomysł na podanie tradycyjnej polskiej zupy. Coś sycącego i konkretnego na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • • 50 dag grochu
    • 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc)
    • 50 dag wędzonej kiełbasy
    • 1 duża czerwona papryka
    • 2 cebule
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 3 liście laurowe
    • 4 ziela angielskie
    • tłuszcz do smażenia
    • sól, pieprz
    • majeranek

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Dodajemy do grochu. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy