Grochowa z kluskami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od dzieciństwa lubiłam zupę grochową, uwielbia ją też mąż i córcia, która mogłaby ją jeść co dzień.

Składniki:

  • ● 50 dag grochu
    ● 50 dag wędzonego boczku
    ● 60 dag kiełbasy
    ● 3 ziemniaki
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● cebula
    ● kostka rosołowa
    ● majeranek
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochowa z kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy przez noc.
    W tej samej wodzie gotujemy
    z boczkiem pół godziny. Boczek
    wyjmujemy, kroimy
    w kostkę. Do grochu dodajemy
    kostkę, pieprz i przyprawe uniwersalna.
  • 2. Marchewki i pietruszkę kroimy
    w krótkie słupki, ziemniaki
    w kostkę. Wsypujemy do
    grochu, gotujemy do miękkości.
    Kiełbasę i cebulę kroimy
    w kostkę, podsmażamy na
    oleju i dodajemy do zupy.
  • 3. Z mąki i wody wyrabiamy
    gładkie ciasto. Odrywamy
    małe kawałki i wkładamy do
    wrzącej zupy. Chwilę gotujemy.
    Doprawiamy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować