Groch z kiełbasą i boczkiem

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Satysfakcję sprawia mi widok rodziny zjadającej z apetytem moje potrawy.

Składniki:

  • ● 20 dag grochu
    ● porcja rosołowa
    ● 20 dag kiełbasy regionalnej
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● mała puszka koncentratu pomidorowego
    ● 2 łyżki mąki
    ● mała śmietana 18-proc.
    ● sól
    ● 2 liście laurowe
    ● 2 ziarna pieprzu
    ● 2 ziarna ziela angielskiego
    ● przyprawa uniwersalna
    ● oregano
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Groch z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch moczymy 8 godzin. Odcedzamy. Mięso myjemy i zalewamy wodą. Wkładamy liście, ziele i pieprz. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy. Usuwamy kości. Do wywaru wsypujemy groch i gotujemy do miękkości.
  • 2. Śmietanę mieszamy z mąką i przecierem. Dodajemy do grochu.
  • 3. Kiełbasę i boczek kroimy w dużą kostkę i podsmażamy. Wraz z gotowanym mięsem wkładamy do grochu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną i oregano. Chwilę podgrzewamy.
  • 4. RADY Ewy Pietrasz
    Potrawę można doprawić 2 łyżeczkami cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Groch Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować