1.Około 80 ml ciepłej wody wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy. Pozostałą ciepłą wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże, wodę z solą oraz oliwę. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie oraz nie będzie przyklejało się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, smarujemy oliwą i zostawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Za pomocą długiego i ostrego noża wycinamy paseczki o szerokości ok. 1 cm. Następnie każdy paseczek rozciągamy na długość blachy z piekarnika. Obtaczamy w maku lub sezamie, można tez w innych przyprawach i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18-20 min. Smacznego.
Komentarze