Grissini

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Paluszki chlebowe to doskonały dodatek do barszczyku lub po prostu czasoumilacz na zimowe wieczory

  • 2 godz.

Składniki:

  • ILOŚĆ: ok. 3 blaszek paluszków

    50dag mąki pszennej

    1 płaska łyżeczka soli

    2 łyżeczki cukru

    3-4 dag świeżych drożdży

    280 ml ciepłej wody

    50 ml oliwy z oliwek + 2 łyżki do posmarowania

Grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Około 80 ml ciepłej wody wlewamy do miseczki, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy. Pozostałą ciepłą wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże, wodę z solą oraz oliwę. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie oraz nie będzie przyklejało się do dłoni.

    Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, smarujemy oliwą i zostawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Za pomocą długiego i ostrego noża wycinamy paseczki o szerokości ok. 1 cm. Następnie każdy paseczek rozciągamy na długość blachy z piekarnika. Obtaczamy w maku lub sezamie, można tez w innych przyprawach i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18-20 min. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy