Grilowana pierś z kurczaka z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na kurki trwa więc znów nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności. Tym razem w towarzystwie grillowanej piersi z kurczaka i makaronu

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    tymianek
    suszona cebula w proszku
    majeranek
    sól
    pieprz

    200 g ulubionego grubego makaronu


    NA sos
    200 g kurek
    1 młoda cebula
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grilowana pierś z kurczaka z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej wymieszać z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, zamarynować w oleju z przyprawami, odstawić na 20 min do lodówki ( można na dłużej). Pierś z kurczaka położyć na rozgrzanym grillu i smażyć ok 10 min , tak aby mięso było dosmażone, ale nie suche.
  • 2. Kurki oczyścić i jeżeli są dość duże pokroić.Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, a następnie podlać 1 szkl. wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną, zagęścić śmietaną, doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
  • 3. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, podawać z sosem kurkowym i ugrillowaną piersią z kurczaka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować