Grilowana pierś z kurczaka z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej wymieszać z przyprawami i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, zamarynować w oleju z przyprawami, odstawić na 20 min do lodówki ( można na dłużej). Pierś z kurczaka położyć na rozgrzanym grillu i smażyć ok 10 min , tak aby mięso było dosmażone, ale nie suche.
2.Kurki oczyścić i jeżeli są dość duże pokroić.Cebulę obrać i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę, gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 min, a następnie podlać 1 szkl. wody, dusić grzyby bez przykrycia aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną, zagęścić śmietaną, doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
3.Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, podawać z sosem kurkowym i ugrillowaną piersią z kurczaka. Smacznego!
Komentarze