REKLAMA

Grillowany stek z tuńczyka na kolorowej sałatce

wyświetlono: 204 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Mięso tuńczyka jest smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu. Mięso to porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Jednak od szlachetnej wołowiny różni się znacząco kalorycznością. 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii. Natomiast kawałek polędwicy o tej samej wadze to ponad 300 kalorii. Tuńczyk to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Niestety badania pokazują, że ze względu na zanieczyszczenie wód oceanicznych zdecydowana większość ryb zawiera śladowe ilości toksycznej dla człowieka rtęci i innych metali ciężkich, a najwięcej tego pierwiastka gromadzi się w mięsie ryby maślanej, tuńczyka, okonia, węgorza i miecznika. Dlatego należy uważnie wybierać ryby i kupować tylko te z pewnego źródła. Mimo to co jakiś czas warto wybrać tę rybę na posiłek, gdyż jak wyżej pisałam mięso tuńczyka bogate jest w wiele cennych substancji odżywczych. Jednak warto mieć świadomość z jakiego łowiska pochodzi ryba i kupować w sprawdzonych sklepach rybnych.

opublikowany: 31.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g stek z tuńczyka
    sól morska
    młotkowany pieprz kolorowy
    olej rzepakowy

    sałatka:
    awokado Hass
    ogórek gruntowy
    rukola
    cebula dymka
    surowy młody burak
    pestki granatu
    kawałek obranego mango
    cytryna do skropienia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerzu układamy rukolę, obrane ze skórki i pokrojone cienko awokado, plasterki ogórka, cienko pokrojoną cebulę, posypujemy buraczkiem startym w drobną zapałkę, kawałki mango. Całość posypujemy pestkami granatu i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Stek z tuńczyka nacieramy solą, pieprzem i olejem. Grillujemy, aż zrumieni się z obu stron. W środku powinien zostać różowy. Długość zależy od grilla lub patelni, na której go przyrządzamy. Dlatego najlepiej sprawdzić dotykając go palcem. Im miększy, tym słabiej będzie wysmażony.

    Tuńczyka układamy na sałatce. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Notka redakcyjna

Porady

Dodatkowo można podać z frytkami z ziemniaków lub batata, żeby danie było bardziej pożywne, ale podczas letnich upałów wg mnie taka wersja jest wystarczająco pożywna na letni obiad.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Stek z tuńczyka

Prosto , szybko, pysznie. A jak mogłoby być skoro to przepis Magdy Gessler

kategoria: Dania główne opublikowany: 13.12.2014 | wyświetlono: 1161 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE