Przepis zaczerpnięty z książki "Opanuj swój metabolizm". Zdrowe danie, które zapobiega nowotworom, wzmacnia serce, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.
5 godz.
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
1/2 szklanki natki pietruszki, ściśle zbitych
1/4 szkl oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
450g łaty wołowej
oliwa z oliwek do posmarowania grilla
Grillowany stek z sosem chimichurri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W robocie kuchennym przygotuj sos: pulsacyjnie zmiksuj cebulę, czosnek i płatki czerwonej papryki. Dodaj natkę pietruszki i oregano. Pulsacyjnie miksuj, aż zioła będą z grubsza posiekane. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz.
2.Do płaskiego garnka włóż łatę wołową i polej ją 1/3 szklanki przygotowanego sosu chimichurri. Obróć kilka razy wołowinę, żeby sos dobrze ją pokrył. Przykryj garnek i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie na całą noc). Przykryj i włóż do lodówki na średnim ogniu.
3.Jeśli używasz grilla na gaz lub węgiel drzewny, posmaruj go oliwą z oliwek i rozgrzej, aż będzie gorący. Jeśli korzystasz z patelni grillowej, posmaruj ją oliwą z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu.
4.Żeby stek był średnio wypieczony, grilluj go 4-5 minut z każdej strony. Potem odłóż na deskę do krojenia na 5-10 minut. Pokrój stek na cienkie plasterki i rozdziel na cztery talerze. Górę hojnie polej łyżeczką sosu chimichurri i podawaj.
Komentarze