Grillowany stek z sosem chimichurri

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Przepis zaczerpnięty z książki "Opanuj swój metabolizm". Zdrowe danie, które zapobiega nowotworom, wzmacnia serce, wzmacnia odporność, poprawia trawienie.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób:

    1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
    1/2 szklanki natki pietruszki, ściśle zbitych
    1/4 szkl oliwy z oliwek extra virgin
    2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    450g łaty wołowej
    oliwa z oliwek do posmarowania grilla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Stek Grill

Grillowany stek z sosem chimichurri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W robocie kuchennym przygotuj sos: pulsacyjnie zmiksuj cebulę, czosnek i płatki czerwonej papryki. Dodaj natkę pietruszki i oregano. Pulsacyjnie miksuj, aż zioła będą z grubsza posiekane. Dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz.
  • 2. Do płaskiego garnka włóż łatę wołową i polej ją 1/3 szklanki przygotowanego sosu chimichurri. Obróć kilka razy wołowinę, żeby sos dobrze ją pokrył. Przykryj garnek i włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie na całą noc). Przykryj i włóż do lodówki na średnim ogniu.
  • 3. Jeśli używasz grilla na gaz lub węgiel drzewny, posmaruj go oliwą z oliwek i rozgrzej, aż będzie gorący. Jeśli korzystasz z patelni grillowej, posmaruj ją oliwą z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu.
  • 4. Żeby stek był średnio wypieczony, grilluj go 4-5 minut z każdej strony. Potem odłóż na deskę do krojenia na 5-10 minut. Pokrój stek na cienkie plasterki i rozdziel na cztery talerze. Górę hojnie polej łyżeczką sosu chimichurri i podawaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować