Grillowany schab z pieczarkami i ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, soczysty schab grillowany z plastrami pieczarek i ziemniaczków. W sezonie można przygotować na ruszcie, a poza na patelni grillowej:)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - schab bez kości: 5 plastrów
    - pieczarki: 350 gramów
    - ziemniaki: 5 sztuk
    - oliwa: 1 łyżka
    - przyprawa do grilla: 1 szczypta
    - sól morska: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 szczypta
    - ognista mieszanka przypraw: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany schab z pieczarkami i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plastry. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w plastry. Plastry schabu delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami i ziołami z obydwu stron.
  • 2. Na patelnię grillową wlać łyżkę oliwy i na rozgrzany tłuszcz położyć plastry schabu w przyprawach. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z obydwu stron, po chwili dodać pokrojone w plasterki pieczarki, które także należy oprószyć przyprawami - solą, słodką papryką, przyprawą do grilla i ognistą mieszanką.
  • 3. Gdy mięso i pieczarki będą miękkie, przełożyć je z patelni na talerz. Na patelnię grillową wlać znów łyżkę oliwy, ułożyć plastry ziemniaków, posypać z obu stron przyprawami i ziołami i chwilę smażyć do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ziemniaczki zsunąć na połowę patelni, podgrzać mięso z pieczarkami.
    Potrawę wyłożyć na talerze, podawać z ulubioną surówką z warzyw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować