Grillowany schab z pieczarkami i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić w średniej grubości plastry. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w plastry. Plastry schabu delikatnie rozbić, oprószyć przyprawami i ziołami z obydwu stron.
2.Na patelnię grillową wlać łyżkę oliwy i na rozgrzany tłuszcz położyć plastry schabu w przyprawach. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z obydwu stron, po chwili dodać pokrojone w plasterki pieczarki, które także należy oprószyć przyprawami - solą, słodką papryką, przyprawą do grilla i ognistą mieszanką.
3.Gdy mięso i pieczarki będą miękkie, przełożyć je z patelni na talerz. Na patelnię grillową wlać znów łyżkę oliwy, ułożyć plastry ziemniaków, posypać z obu stron przyprawami i ziołami i chwilę smażyć do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ziemniaczki zsunąć na połowę patelni, podgrzać mięso z pieczarkami.
Potrawę wyłożyć na talerze, podawać z ulubioną surówką z warzyw.
Komentarze