Grillowany pstrąg z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ekspresowy w przygotowaniu i niesamowity w smaku pstrąg z grilla to moja propozycja dla miłośników zdrowych posiłków.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pstrąg (średni): 2 sztuki
    - marchewka świeża (średnia): 1 sztuka
    - por (tylko biała część) (5-6 cm kawałek): 1 sztuka
    - cytryna: 1 sztuka
    - koperek swieżo posiekany: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - sól i pierz (do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany pstrąg z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągom odcinamy głowy (można je zostawić, ale ja nie lubię, gdy jedzenie na mnie patrzy w trakcie konsumpcji :-P), dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko solimy, skrapiamy w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem.
  • 2. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy pokrojoną w półtalarki białą część pora. Zalewamy wrzącą wodą. Po minucie warzywa odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Dodajemy mniej więcej 2 łyżki drobno posiekanego koperku, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do środka pstrągów wkładamy po dwa cienkie plasterki masła oraz dużą porcję warzyw. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na mocno rozpalonym grillu przez 10 minut. Po tym czasie rozchylamy nieco folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować