Grillowany oscypek z włoskimi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy i kroimy pomidory w kostkę. Wrzucamy je do jakiejś miski dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, porwanych kilka liści bazylii i pietruszki (sami najlepiej dobierzcie ile wam będzie smakowało ale bez przesady z pietruszką bo zabije smak reszty). Dolewamy do tego dobrej oliwy z oliwek (3 łyżki) dodajemy 1.5 łyżeczki musztardy doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru (około 1/4 łyżeczki). Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2.Oscypka kroimy na mniej więcej centymetrowe plastry i obsmażamy na suchej rozgrzanej patelni z obu stron. W tym samym czasie kroimy bagietkę na 2-3 cm kromki pod skosem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na 3-5 min. aż będą lekko chrupiące.
3.Na talerz wykładamy chrupiące grzanki, na grzankach nasze przygotowane pomidory i polewamy kremem balsamicznym. Pod grzankami układamy zrumienione plastry oscypka i łyżkę żurawiny wszystko przystrajamy gałązkami bazylii i pietruszki.
Komentarze