Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna?

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g okonia morskiego
    Przyprawa do ryb
    Sok z cytryny
    Pieprz
    Mąką pszenna
    Bułka tarta
    Olej
    Sos cebulowo-szpinakowy:
    1 cebula
    100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    2 ząbki czosnku
    Oliwa z oliwek
    1 łyżka mąki pszennej
    0,5 szklanki bulionu
    1 łyżka soku z cytryny
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Sosy Grill

Grillowany okoń z sosem cebulowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28qx6pm 1. Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • image-224ayof 2. W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia.
  • image-0palsgt 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować