Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszne połączenie ryby ze szpinakiem

  • 15 min

Składniki:

  • ok 500g filet z łososia bez skóry i ości
    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
    czosnek w kostce,
    1 cytryna,
    2 łyżki oliwy,
    3 ząbki czosnku,
    1 pomidor,
    30 dag świeżego szpinaku
    6 ziemniaków,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Grillowany łosoś ze szpinakiem i chipsami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 4 kawałki, posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego łososia przechowujemy około godziny w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy szpinak i chipsy ziemniaczane.
  • 2. W naczyniu myjemy dokładnie szpinak, suszymy, wkładamy na patelnię, dusimy z oliwą i czosnkiem (pokrojonym w plasterki) około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidor myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plasterki na chipsy . Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz.
  • 4. Łososia grillujemy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Uważamy, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

    Na talerzu wykładamy zgrillowanego łososia, szpinak z pomidorkami oraz chipsy ziemniaczane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować