Razem z mężem od kilku lat prowadzimy bloga „Kuchnia Ireny i Andrzeja”. Zamieszczamy tamprzepisy na potrawy z różnych krajów. Wśród nich znalazł się pomysł na łososia rodem z Kanady.
Składniki:
● 4 grube kawałki fileta z łososia (po ok. 20 dag)
● papryka
● bakłażan
● olej
Sos:
● szalotka
● sok i starta skórka z 1/2 cytryny
● 10 dag żurawiny
● 10 dag czarnych jagód
● 2-3 gałązki tymianku
● sól, pieprz
● łyżka miodu
Grillowany łosoś z jagodami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: szalotkę obieramy,
drobno siekamy i wkładamy do
rondla. Dodajemy żurawinę,
jagody, umyty tymianek, sok
i startą skórką z cytryny oraz
miód. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy kilka minut.
2.Łososia dokładnie smarujemy
z obu stron olejem i pieczemy
na grillu do zrumienienia.
3.Paprykę myjemy, przekrawamy
i usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ kroimy w dość
duże kawałki. Bakłażana myjemy i kroimy w grube plastry.
Warzywa pieczemy kilka minut
na ruszcie. Podajemy z łososiem
skropionym sosem z jagód
i żurawiny.
Komentarze