Grillowany łosoś w sosie z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzwonka łososia oczyscic, wymoczyc przez pół godz w wodzie. Przygotować składniki marynaty: wino, oliwa, koperek sol, pieprz i sok z cytryny i włożyć do niej łososia na min. dwie godziny. Trzymac w lodówce. Ja po połowie czasu przewróciłam łososia w marynacie na druga strone. Odsączyć z marynaty i piec w średnio gorącym piekarniku lub grillować do momentu uzyskania soczyście upieczonej ryby.
2.Na oliwie należy poddusić pokrojoną cebulę, dodać ząbki czosnku, suszone pomidory, wlac troche oleju ze słoiczka z pomidorami. dodac dobrego sosu pomidorowego lub przecieru), trochę posiekanej ostrej papryczki lub papryki ostrej w proszku, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
3.Upieczona rybe przełozyłam na patelnie z sosem któy był dość gęsty, obtoczyłam ja w tym sosie i podałam kazdemu na talerz nakładając na rybe potezna dawke gestego czerwonego sosu. Posypałam koperkiem. Ryba pieknie pachniała, stradiął wszelkei aromaty rybie ktor odstrasząły do tej pory córke i ktora do tej pory łososia nie jadała to tym razem sie przekonała, szczególnie w towarzystwie suszonych pomidorów któe uwielbia.
Komentarze