Grillowany łosoś Sockeye na surówce z jarmużu i kolorowych marchewek

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mięso łososia z Alaski ma naturalnie czerwony kolor. Oprócz tego, że ma atrakcyjny wygląd to jest wiele smaczniejszy od hodowlanego łososia norweskiego. Filet z łososia krótko grillowałam i podałam na prostej surówce z jarmużu i kolorowych marchewek. Wyszło elegancko i bardzo smacznie. Tak przygotowany łosoś może być zarówno podany na obiad lub kolację.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na jedną porcję:
    200 g łososia Sockeye, filet ze skórą
    sól morska
    pieprz kolorowy

    surówka:
    liść jarmużu
    kolorowe mini marchewki: żółta, fioletowa i pomarańczowa

    3 łyżki oleju rzepakowego
    łyżka octu z białego wina
    łyżeczka miodu
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia

Grillowany łosoś sockeye na surówce z jarmużu i kolorowych marchewek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż obieramy i rwiemy na kawałki. Marchewki ścieramy w wiórki. W misce mieszamy olej, ocet winny, miód oraz przyprawy. Do sosu przekładamy jarmuż. Dokładnie wmasowujemy w listki jarmużu sos. Jarmuż powinien zmniejszyć objętość. Jarmuż przekładamy na talerz.

    Do pozostałego sosu przekładamy starte marchewki, mieszamy. Wiórkami z marchewek posypujemy jarmuż.

    Łososia posypujemy solą i pieprzem. Rybę przekładamy do rozgrzanego grilla lub na gorącą patelnię żeliwną i chwilę smażymy, aż się zarumieni.

    Łososia układamy na przygotowanej surówce. Jeśli ma być to danie obiadowe można podać np. z młodymi ziemniakami lub frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Jarmuż Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować