Pyszny, delikatny, aromatyczny grillowany łosoś może stać się hitem każdego grillowania. Ten marynowany w soku pomarańczowym z wyrazistym imbirem i pikantnym chilli zachwyci z pewności wszystkich.
20 min
Składniki:
500 gram filetu z łososia
½ szklanki białego wytrawnego wina
½ szklanki soku pomarańczowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka startego na tarce imbiru
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
Sól, pieprz
Grillowany łosoś marynowany w soku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Łososia oprószamy lekko solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy składniki marynaty tj. wino, sok pomarańczowy, miód, imbir, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli – mieszamy, aż do momentu kiedy miód się rozpuści.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum 30 minut.
Zamarynowanego łososia grillujemy od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.
Komentarze