Grillowany kurczak z sosem serowym i kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wrzucamy masło. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, dokładnie nacieramy przyprawą złocisty kurczak, ostrą papryką i oregano. Wrzucamy na patelnię, zmniejszamy ogień. Obracamy co kilka minut - w trakcie obracania solimy i pieprzymy. Kurczak jest gotowy po ok. 10 -15 minutach.
2.Kluski śląskie: Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia.Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy. Gdy lekko przestygną dodajemy mąkę, jajko i zagniatamy na ciasto. Kluski gotujemy partiami: wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy 1-2 minuty od wypłynięcia.
3.Sos serowy: Na głęboką patelnię wlewamy śmietanę, podgrzewamy około minutę, cały czas mieszając. Dodajemy ser pokrojony w kostkę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy czosnkiem, oregano, solą i większą szczyptą pieprzu. Mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok do lekkiego stężenia, wrzucamy kluski śląskie, mieszamy i podajemy z kurczakiem. Smacznego!
Komentarze