Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mięso w połączeniu z owocami ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja i moja druga połowa na szczęście należymy do tej pierwszej grupy ludzi i często na naszym stole pojawiają się dania, czy sałatki z sezonowymi owocami. Dziś zaszalałam z morelami i finalnie powstało bardzo ciekawe i pyszne danie. Delikatny kurczak marynowany w aromatycznych przyprawach świetnie komponuje się z wytrawnym, słodko - kwaśnym sosem morelowym z nutą chilli. Lekko, zdrowo, sezonowo! Zachęcam Was do łączenia owoców z mięsem - taka kombinacja smaków może dostarczyć Wam zupełnie nowych, nieznanych dotąd wrażeń kulinarnych. Warto się o tym przekonać!

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak

    2 filety z kurczaka
    3 łyżki soku pomarańczowego *
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu teriyaki
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    ½ łyżeczki czosnku suszonego
    ½ łyżeczki cząbru suszonego
    ½ łyżeczki estragonu
    ⅓ łyżeczki ostrej papryki

    Sos morelowy

    600 g moreli
    120 ml soku pomarańczowego *
    1-2 łyżki miodu prawdziwego
    1 łyżka masła
    1 szalotka
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki sosu teriyaki
    1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej **
    ½ łyżeczki płatków chili
    ½ łyżeczki estragonu
    ½ łyżeczki cząbru
    pieprz biały
    sól

    Dodatkowo

    150 g ryżu basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 1. Kurczak

    Filety kurczaka kroimy wzdłuż na wąskie paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

    Sos morelowy

    Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Można zrobić to nożem, ale o wiele szybciej i łatwiej jest oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Owoce, których używamy powinny być dojrzałe, ale wciąż jędrne.
    Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy wszystkie przyprawy i miód. Ilość miodu zależy od tego jak kwaśne są morele. Tu musicie sami zbalansować smak słodyczy w sosie. Sos gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż morele całkowicie się rozpadną, a sos zredukuje się. Jeśli preferujecie gęstsze sosy pod koniec gotowania można dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Kurczaka nadziewamy na patyczki od szaszłyków. Grillujemy na patelni grillowej bądź grillu elektrycznym. Podajemy z ryżem i sosem morelowym.
    * do przygotowania dania użyłam świeżego, 100% soku pomarańczowego z miąższem
    ** opcjonalnie, jeśli lubicie gęstsze sosy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować