Mięso z udźca indyka uważam za najsmaczniejsze. Tym razem przygotowałam grillowane kebaby pysznie doprawione.
Podałam je z sałatką z rukoli, pieczonej papryki, kiszonego ogórka z fetą i oliwą z oliwek
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
mięso mielone z udźca indyka - 700 g
cebula - 1/2 szt.
czosnek przeciśnięty przez praskę - 2 ząbki
mięta suszona - 1 łyżeczka
musztarda - 2 łyżeczki
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
kmin mielony 1/2 - 1 łyżeczka
szczypta cynamonu
woda zimna - 3 łyżki
płatki chili do smaku
miód - 1/2 łyżeczki
patyczki namoczone w wodzie do grilla
tacka do glillowania
szklanka wody+1 łyżeczka octu - do zwilżania dłoni.
Grillowany kebab na patyku z udźca indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić razem z cebulą. Jeśli mamy mielone zetrzeć na średnich oczkach cebulę na tarce. Przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Zwilżyć ręce wodą z dodatkiem octu i formować wrzecionowate kebaby. Nadziać na patyczki namoczone wcześniej kilka minut w wodzie. Ułożyć na tacce na mocno rozgrzanym grillu. Opiekać z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.
Komentarze