grillowany filet z chutneyem z mango

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatne miesko do tego slodkia zarazem pikantny chutney

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pojedyńcze piersi z kurczaka

    marynata
    sól
    2 łyżeczki soku z cytryny i szczypta skórki
    po 1 łyzeczce suszonego tymianku, papryki, imbiru
    2 łyżki oleju lub oliwy

    chutney z mango
    1 dojrzałe mango
    1łyżka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
    1/4 szkl wody
    szczypta suszonego chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chutney Grill

Grillowany filet z chutneyem z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety opłukać i osuszyć, każdego przekroić na 2 połówki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety około 1/2 cm grubości. Doprawiać solą oraz natrzeć składnikami marynaty: imbirem, papryką, tymiankiem, cytryną oraz oliwą. Odłożyć na około 30 minut do zamarynowania
    Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć pierwszą partię filetów (połowę), wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów zgrillować przez około 3 minuty (aż będą złociste). Zdjąć z patelni i podawać z grzankami czosnkowymi i chutneyem z mango,
  • 2. Mango obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podgrzać, dodać wodę, sok z cytryny i miód. Gotować pod przykryciem przez około 2-3 minuty, następnie otworzyć garnek i gotować jeszcze przez około 3-4 minuty aż owoce będą miękkie i szkliste. Odstawić z ognia, doprawić chilli
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować