Grillowany filet z chutneyem z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety opłukać i osuszyć, każdego przekroić na 2 połówki, każdą połówkę pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety około 1/2 cm grubości. Doprawiać solą oraz natrzeć składnikami marynaty: imbirem, papryką, tymiankiem, cytryną oraz oliwą. Odłożyć na około 30 minut do zamarynowania
Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć pierwszą partię filetów (połowę), wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować przez około 3 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i znów zgrillować przez około 3 minuty (aż będą złociste). Zdjąć z patelni i podawać z grzankami czosnkowymi i chutneyem z mango,
2.Mango obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, podgrzać, dodać wodę, sok z cytryny i miód. Gotować pod przykryciem przez około 2-3 minuty, następnie otworzyć garnek i gotować jeszcze przez około 3-4 minuty aż owoce będą miękkie i szkliste. Odstawić z ognia, doprawić chilli
Komentarze