Grillowany bakłażan

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bakłażan - moje Tureckie zauroczenie :)

  • 30 min

Składniki:


  • 1 bakłażan
    1/2 kostki sera feta
    1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    pomidory suszone
    pieprz kolorowy
    sól

Grillowany bakłażan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm.
    Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut.
    Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.
    Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.
    Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.
    Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy