Grillowany bakłażan

  • wyświetlono: 318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bakłażan - moje Tureckie zauroczenie :)

Kuchnia w opałach
  • 30min

Składniki


1 bakłażan
1/2 kostki sera feta
1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
pomidory suszone
pieprz kolorowy
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Grillowany bakłażan

  • 1.
    Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm.
    Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut.
    Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.
    Przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.
    Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.
    Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Grillowany bakłazan z salsą

Dodane przez: EwaSidor

Grillowany bakłażan z salsą

Fajne lekkie jedzenie na grilla...

Grillowany bakłażan z pastą jejeczno-serową

Dodane przez: ewaeu

Grillowany bakłażan z pastą jajeczno-serową

Majówka to oczywiście grillowanie....

Grillowany bakłażan z smażoną kaszanką i korniszonem

Dodane przez: EwaSidor

Grillowany bakłażan z smażoną kaszanką i...

Bardzo smaczne , pasuje na grilla...

Grillowany bakłażan z fetą i pomidorami

Dodane przez: koma61

Grillowany bakłażan z fetą i pomidorami

Pasuje jako przystawka na ciepło,...

Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem teriyaki

Dodane przez: mysza75

Grillowany bakłażan z jaglaną z tofu i sosem...

Zdrowe lekkie danie letnie, z kaszą...

Grillowany bakłażan przekładany szpinakiem i szynką

Dodane przez: Ania_L

Grillowany bakłażan przekładany szpinakiem...

Proste, ale smaczne, zdrowe i sycące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE