Grillowane zielone szparagi

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Chrupiące i soczyste grilowane szparagi doskonale komponują się z płynnym żółtkiem jajka sadzonego, słodką czerwoną cebulką, kwaskowymi pomidorkami oraz chrupiącymi skwarkami z boczku.

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    czerwona cebula
    250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
    5 plasterków wędzonego surowego boczku
    5 jajek
    olej
    sól ziołowa
    natka pietruszki
    pieprz cayenne

Grillowane zielone szparagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej, suchej, żeliwnej patelni grillowej smażymy plastry boczku. Usmażony boczek przekładamy na ręczniki papierowe. Boczek kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy pieprzem cayenne.

    Na rozgrzanej suchej patelni grillowej układamy natarte olejem/oliwą warzywa i chwilę smażymy z każdej strony.

    W czasie grillowania warzyw na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy jajka. Jajka posypujemy solą ziołową.

    Na talerzach układamy grillowane warzywa, na warzywach układamy jajka sadzone, całość posypujemy boczkiem i natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy