Grillowane warzywa z melonem i serem halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Melona obieramy, kroimy w plastry i wydrążamy środek. Smarujemy z obi stron olejem.
Cukinię kroimy w plastry, patisona w plastry lub na połówki, smarujemy olejem, posypujemy solą i pieprzem ziołowym.
Halloumi kroimy w plastry i również smarujemy olejem. Ja używałam halloumi z chilii, ale może być również naturalne.
2.Przygotowałam to danie na grillu elektrycznym, ale można oczywiście na tradycyjnym - trzeba umieścić warzywa na tackach aluminiowych.
Warzywa i melona grillujemy, aż będą lekko miękkie - najlepiej najpierw położyć patisona (robi się najdłużej), potem melona i cukinię. Gdy są już gotowe można przygotować ser - grillujemy go po 2 minuty z obu stron.
Porady
Warto wybrać małe patisony, ponieważ bardzo ładnie prezentują się na talerzu.
Komentarze