Grillowane warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć. Bakłażany pokroić w 1-1,5cm plastry, przełożyć do durszlaka, każdą warstwę posolić. Odstawić na 20 minut. Cukinię pokroić również w plastry o podobnej grubości. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w szersze słupki, pieczarki pokroić na cztery, cebule w piórka.
2.Składniki marynaty połączyć (czosnek przecisnąć przez praskę). Całość dokładnie wymieszać.
3.Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem.
4.Wszystkie warzywa włożyć do dużej misy, dodać zioła (tymianek i rozmaryn - gałązki w całości, listki bazylii porwane na mniejsze części, natkę pietruszki posiekaną). Całość zalać marynatą, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane warzywa wstawić na mniej więcej godzinę do lodówki.
5.Przygotować blaszkę do pieczenia, wyłożyć ją kilkoma warstwami folii aluminiowej, przełożyć na nią warzywa i dosyć szczelnie zamknąć.
6.Blaszkę ustawić na gorącym grillu. Warzywa piec ok. godziny. W międzyczasie warto do nich zajrzeć, bo mogą być gotowe nieco wcześniej (powinny sprawiać wrażenie, że prawie się rozpadają).
Komentarze