Soczyste udka z kurczaka w towarzystwie grilowanych gruszek i świeżego estragonu nabierają ciekawego smaku. Podane z dipem jogurtowo- ziołowym będą ucztą dla podniebienia.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- woda: 2 szklanki
- sól: 1 łyżka
- miód: 1 łyżka
- oliwa z oliwek: 6 łyżek
- sok z cytryny: 2 łyżki
- musztarda miodowa: 1 łyżeczka
- miód naturalny: 1 łyżeczka
- pieprz: 1 szczypta
- estragon świeży-gałązki: 2 sztuki
- udka z kurczaka: 3 sztuki
- gruszki z ogonkami (niezbyt miękkie): 2 sztuki
Grillowane udka z kurczaka z gruszką i estragonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zalewy do kurczaka: w ciepłej wodzie rozpuścić sól oraz miód i zanurzyć umyte udka z kurczaka. Ostudzić i trzymać w chłodnym miejscu przez conajmniej godzinę.
2.Przygotowanie marynaty: sok z cytryny połączyć z musztradą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać miód, oliwę z oliwek, szczyptę pieprzu, listki estragonu i dobrze wymieszać.
3.Wyjąć udka z zalewy, osuszyć i posmarować obficie marynatą. Grillować z jednej strony około 7- 10 minut (podaję czas grillowania w piecu z funkcją grill z termoobiegiem).
4.W tym czasie pokroić gruszki na dosyć grube plastry (gruszki nie mogą być zbyt miękkie, żeby nie rozpadły się podczas grillowania) i posmarować tą samą marynatą z obu stron.
5.Przewrócić udka na drugą stronę i w tym czasie umieścić gruszki na grillu. Grillować jeszcze około 7-10 minut, a w połowie tego czasu obrócić gruszki na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i różnymi rodzajami musztardy.
6.Przygotowanie dipu jogurtowego: jogurt naturalny wymieszać ze świeżymi listkami estargonu, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Komentarze