Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paparykowym

0 (0 ocen)

Zdrowe mięsko z kurczaka w rewelacyjnej słodko-kwaśnej marynacie. Smaki idealnie się przenikają. Do tego dip paprykowy i grzanki. Obiad idealny na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    Marynata:
    Przyprawa do mięsa
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki soku z cytryny
    0,5 szklanki oliwy z oliwek
    Sok z 1 pomarańczy
    2 ząbki czosnku
    Dip paprykowy:
    1 czerwona papryka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek

Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paparykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc.
    Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą.
    Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek. Podajemy z mięsem.
    Dodatkowo na grillu możemy poukładać grzanki natarte ząbkiem czosnku.

Komentarze

Podobne przepisy