Pieczone kawałki kurczaka, frytki i trochę warzyw zawinięte w domowe tortille i usmażone na patelni grillowej. Nie dość, że smaczne to bardzo syte. Sprawdzą się na ciepłą kolację lub nawet obiad.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
CIASTO NA TORTILLE:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
NADZIENIE:
sa
1/2 pieczonego kurczaka
2 pomidory
8 liści sałaty lodowej
2 czerwone cebule
sos czosnkowy
sos ziołowy
Grillowane tortille z pieczonym kurczakiem i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej mąki dodać sól, oliwę i wlać gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić na 8 części. Podsypując niewielką ilością mąki, cząstkę ciasta rozwałkować na krążek o średnicy ok 20 cm. Patelnię do naleśników rozgrzać i położyć ciasto. Smażyć po 1 minucie z każdej strony, aż będą widoczne bąble z powietrzem. Gotową tortillę odkładać na talerz i przykrywać mokrą bawełnianą ścierką, aby placek zrobił się elastyczny. W momencie, kiedy smaży się krążek ciasta, rozwałkowujemy kolejny. Tortille można przygotować nawet parę dni wcześniej. Odświeża się je owijając w mokrą ścierkę i podgrzewa na suchej patelni pod przykrywką.
2.Na środek tortilli wycisnąć sos czosnkowy, nałożyć kawałki kurczaka, cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pomidorów, sałatę, frytki i sos ziołowy. Całość zawinąć, zamykając nadzienie w środku. Patelnię grillową spryskać olejem i dobrze rozgrzać. Kłaść zawinięte tortille łączeniem do dołu i grillować obciążając dodatkowo np. deską do krojenia. Po około 5 minutach odwrócić na drugą stronę. Podawać gorące z dodatkową porcją ulubionego sosu. Smacznego :)
Komentarze