Grillowane steki z tuńczyka podane z odmłodzonymi ziemniaczkami i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE STEKÓW:
W rybę wklepujemy przyprawy i lekko nacieramy ją olejem. Steki kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy 2 minuty z każdej strony.
2.PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO:
Masło mieszamy z posiekaną pietruszką, solą sokiem z cytryny i przeciśniętym czosnkiem. Formujemy ponownie osełkę. Odstawiamy do lodówki.
3.PRZYGOTOWANIE ODMŁODZONYCH ZIEMNIAKÓW:
Ziemniaki obieramy, jeśli są duże kroimy na kawałki. Szalotki obieramy i kroimy na plasterki. Czosnek rozgniatamy ręką. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy przyszykowane warzywa. Zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli woda odparuje a ziemianki są nadal twarde podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Gotowe ziemniaki posypujemy zieleniną.
4.PROPOZYCJA PODANIA:
Z pomidory kroimy na cienkie plasterki i układamy z nich róże. Przybieramy roszponką. Na talerze wykładamy ziemniaki i steki. Na każdy stek kładziemy łyżeczkę masła, plasterek cytryny i roszponkę.
Komentarze