GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Połączenie japońskich sajgonek, greckiej fety i polskiego grilla

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SAJGONKI:

    2 cukinie

    200 g pieczarek

    1 pierś z kurczaka

    1 op. sera feta

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka pieprzu

    szczypta oregano

    1 op. papieru ryżowego

    2 szklanki bulionu drobiowego

    szczypta ostrej papryki

    3 łyżki oliwy z oliwek

    SOS:

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka mąki

    ząbek czosnku

    6 szt sezamków

    2 cebule

    3 gwiazdy anyżu

    szczypta cynamonu

    4 goździki

    1/4 szkl płatków migdałowych

    1/4 szkl. orzeszków ziemnych

    1/4 szkl. rodzynek/żurawiny

    szczypta kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przekąski

Grillowane sajgonki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS: Cebulę pokroić w kostkę. Na oleju rozgrzanym przez 10 minut smażymy cebulę, czosnek, anyż, cynamon, goździki, migdały i orzeszki. Pod koniec dodajemy kolendrę i rodzynki lub żurawinę.

    Wyjmujemy anyż wraz z goździkami. Dolewamy bulion drobiowy i gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki.



    SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie przez 10 minut. Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny. Dodajemy pokruszoną fetę. Zwijamy każdą sajgonkę jak krokieta. Grillujemy sajgonki ppod zamkniętym grillem aż staną się złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Feta Kolendra Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować