Grillowane roladki ze szpinakiem z ziemniaczkami z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roladki: Piersi z kurczaka przeciąć na pół ale nie do końca. Po rozłożeniu powinien powstać jeden duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Na oleju z dodatkiem masła zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Na piersiach rozsmarować szpinak i zwinąć ciasno w roladkę. Owinąć w folię spożywczą i uformować w kształt "cukierka", wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone roladki wyjąć z folii, posmarować olejem i grillować na grillu elektrycznym lub zwykłym do miękkości z każdej strony.
2.Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na ósemki. Z pozostałych składników sporządzić marynatę. Zalać nią ziemniaki i wymieszać. Zamarynowane ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec w 175 stopniach około 45 minut do miękkości i zrumienienia.
3.Surówka: Kapustę posiekać. Dodać pokrojone cebulki dymki ze szczypiorem, pokrojone pomidorki koktajlowe, natkę i kiełki. Polać olejem i doprawić solą i pieprzem.
Komentarze