Grillowane roladki ze szpinakiem z ziemniaczkami z pieca

4.5 (158 ocen)

  • Dla 3 osób

Pyszne i bardzo lekkie danie. Choć przepis wygląda na kaloryczny w rzeczywistości zawiera minimalną ilość tłuszczu.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka
    200 g mrożonego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    sól morska (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżki oleju
    Ziołowe ziemniaczki z pieca:
    7 średnich ziemniaków (równej wielkości)
    Marynata:
    1 łyżka oleju
    Po 1/4 łyżeczki świeżych lub suszonych ziół: bazylia, tymianek, majeranek, oregano
    sól morska
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    Surówka:
    1/4 główki kapusty pekińskiej
    3 cebulki dymki
    15 pomidorów koktajlowych
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    garść łagodnej mieszanki kiełków
    1 łyżka oleju
    sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony pieprz czarny (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dania główne

Grillowane roladki ze szpinakiem z ziemniaczkami z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladki: Piersi z kurczaka przeciąć na pół ale nie do końca. Po rozłożeniu powinien powstać jeden duży płat. Natrzeć solą, pieprzem i odstawić. Na oleju z dodatkiem masła zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać szpinak i smażyć do rozmrożenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową i doprawić solą i pieprzem. Farsz przestudzić. Na piersiach rozsmarować szpinak i zwinąć ciasno w roladkę. Owinąć w folię spożywczą i uformować w kształt "cukierka", wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone roladki wyjąć z folii, posmarować olejem i grillować na grillu elektrycznym lub zwykłym do miękkości z każdej strony.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na ósemki. Z pozostałych składników sporządzić marynatę. Zalać nią ziemniaki i wymieszać. Zamarynowane ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec w 175 stopniach około 45 minut do miękkości i zrumienienia.
  • 3. Surówka: Kapustę posiekać. Dodać pokrojone cebulki dymki ze szczypiorem, pokrojone pomidorki koktajlowe, natkę i kiełki. Polać olejem i doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować