Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie ze szparagami

  • wyświetlono: 144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Soczyste kawałki kurczaka, marynowane w słonym jogurcie, grillowane z dodatkiem świeżych, zielonych szparagów. Świetnie smakują z pieczywem lub z ziemniakami jako pełne danie obiadowe.

martyna
  • 4 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka
200 ml. ayranu ( słony, turecki jogurt naturalny)
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki sezamu
500g. zielonych szparagów
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Grillowane piersi marynowane w ayranie i sezamie ze szparagami

  • 1. Mięso umyć osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki.
    Ayran wymieszać z przyprawami oraz sezamem, zamarynować mięso.
    Odstawić na 2-3 godz lub na noc.
  • 2. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, zblanszować w osolonym wrzątku.
  • 3. Zamarynowane mięso oraz szparagi grillować po parę minut z obu stron.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

KurczaksezamSzparagizielone szparagiGrillgrillowanieayrangrillowany kurczakDANIA Z DROBIUszparagi z grillakurczak ze szparagami

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak pieczony w miodzie i sezamie

Dodane przez: edytaha

Kurczak pieczony w miodzie i sezamie

Słodko ostry kurczak w sezamie,...

piers

Dodane przez: dusiowa

Grillowane piersi w marynacie jogurtowej

idealnie delikatne, soczyste i...

filety

Dodane przez: Jolanta KG

Marynowane i panierowane filety z piersi...

Mięso najpierw zamarynowałam w...

Polędwiczka w sosie ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Polędwiczka w sosie ze szparagami

Pyszne, delikatne polędwiczki z...

Polędwiczki ze szparagami w szynce parmeńskiej

Dodane przez: aga3103

Polędwiczki ze szparagami w szynce parmeńskiej

Proste, bardzo smaczne i efektowne...

image-0hdp1c7

Dodane przez: paolineczka

Piersi ze szpinakiem i mozzarellą

Idealne połączenie delikatnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE