Grillowane piersi kurczaka z jaśminowym ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć w poprzek dzieląc je na cieńsze 2-3 kawałki mięsa(w zależności od wielkości filetu).
W głębokim talerzu wymieszać oliwę, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczkę curry i 1/2 łyżeczki kolendry. Na końcu wlać wino.
Włożyć kawałki mięsa, dokładnie przemieszać i odstawić na 30 minut.
2.Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć garść liści szpinaku. Kiedy lekko zwiędną wsypać ryż i smażyć jeszcze około 1 minuty. Następnie wlać bulion i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody.
W międzyczasie przygotować pozostały szpinak:liście myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na patelnię z 2 łyżka masła, podgrzewamy stale mieszając do momentu aż szpinak zwiędnie.
3.Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć kawałki mięsa. Grillować około 5-6 minut z każdej strony na złoty kolor.
Kiedy pierś jest już gotowa układam ją na talerzu obok piramidki z ryżu, i ciepłego szpinaku.
Komentarze