Grillowane piersi kurczaka z jaśminowym ryżem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Zdrowe, pyszne i błyskawiczne danie!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    100 g ryżu jaśminowego
    250 świeżego szpinaku
    5 łyżek oliwy z oliwek
    50 ml białego wytrawnego wina
    50 g masła
    pieprz czarny
    pieprz cytrynowy
    kolendra mielona
    przyprawa do kurczaka
    1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane piersi kurczaka z jaśminowym ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć w poprzek dzieląc je na cieńsze 2-3 kawałki mięsa(w zależności od wielkości filetu).
    W głębokim talerzu wymieszać oliwę, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczkę curry i 1/2 łyżeczki kolendry. Na końcu wlać wino.
    Włożyć kawałki mięsa, dokładnie przemieszać i odstawić na 30 minut.
  • 2. Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć garść liści szpinaku. Kiedy lekko zwiędną wsypać ryż i smażyć jeszcze około 1 minuty. Następnie wlać bulion i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody.
    W międzyczasie przygotować pozostały szpinak:liście myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na patelnię z 2 łyżka masła, podgrzewamy stale mieszając do momentu aż szpinak zwiędnie.
  • Grillowane piersi kurczaka z jaśminowym ryżem i szpinakiem 3. Dobrze rozgrzać patelnię grillową i ułożyć kawałki mięsa. Grillować około 5-6 minut z każdej strony na złoty kolor.
    Kiedy pierś jest już gotowa układam ją na talerzu obok piramidki z ryżu, i ciepłego szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szpinak Wino Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować