Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe

5 (156 ocen)

  • 50 min

Dzięki marynacie z arbuza, musztardy i octu balsamicznego mięso ma jednocześnie słodki i ostry smak. Jest bardzo soczyste i mięciutkie, polecam latem na grilla.

  • 50 min

Składniki:

  • pałki z kurczaka 6 sztuk (około 750g),
    1/5 arbuza,
    125 ml octu balsamicznego,
    55 g cukru trzcinowego,
    65 ml sosu sojowego,
    3 łyżeczki musztardy francuskiej,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki musztardy,
    2 łyżeczki słodkiej papryki,
    płatki chili (2-3 sztuki),
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe 1. Z mięsa usuwamy skórę. Z części arbuza wyciskamy 125 ml soku. Najlepiej posłużyć się sitkiem i sok z arbuza wyciskać podkładając pod miskę sitko. Wówczas pestki i cząstki z arbuza nie wpadną nam do środka. Resztę arbuza pozostawiamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej 2. Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Najlepiej wybrać takie naczynie, aby całe mięso było w marynacie. Pozostałego arbuza kroimy w cieniutkie paski.
  • Grillowane pałki w marynacie arbuzowo-musztardowej 3. Mięso grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej) przez około 40 minut, co jakiś czas podlewając marynatą. W trakcie grillowania dokładamy paski arbuza. Mięso ma delikatnie słodki smak dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować