Grillowane mielone z pieczarkami i cukinią

0 (0 ocen)

Pyszne kotleciki odchudzone

Składniki:

  • 200g pieczarek
    1 mała cukinia
    500g mięsa mielonego mieszanego
    Jajko
    2 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Majeranek

    Chleb i surówka do podania

Grillowane mielone z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pieczarki obrać, pokroić na drobno, posolić lekko, przesmażyć na suchej patelni aż puszczą sok, następnie odparować. Ostudzić.

    Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić lekko, wymieszać. Odstawić. Po pół godziny odcisnąć z nadmiaru soku.

    Mieso mielone wyrobić z jajkiem i bułką tartą, dodać cukinię i ostudzone pieczarki. Dodać pieprzu i majeranku. Jeśli trzeba doprawić solą. Wymieszać.

    Rozgrzać grill. Wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki, układać na gorącym grillu, przykryć pokrywę i lekko docisnąć. Grillować około 5-6 minut.

    Kotleciki podałam z surówką z sałaty i grillowanym chlebem, natartym wcześniej czosnkiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy