Grillowane krewetki na sałatce z ricottą i wiśniami, podane ze stoutem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Historia powstania tego przepisu była dość zatrważająca, ale spokojnie finał okazał się być eksplozją cudownych smaków: pikantnych, kwaśnych oraz słodkich. Całość dopełniliśmy ciemnym stoutem warzonym z palonego słodu, o dosyć wyraźnej czekoladowej nucie smakowej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Sałatka:

    Mieszanka sałat z roszponką
    Serek ricotta ok. 100 g
    Wiśnie wypestkowane ok. 100 g
    2 łyżki migdałów w płatkach

    Winegret:

    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki – klik po przepis
    1 łyżka soku wiśniowego
    1 papryczka chili

    Krewetki – marynata:

    400 g surowych krewetek argentyńskich
    1 papryczka chili
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżeczka cukru

    Sos słodko-pikantny:

    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    Sok z limonki
    1-2 łyżek cukru
    1 łyżeczka octu ryżowego
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Sosy

Grillowane krewetki na sałatce z ricottą i wiśniami, podane ze stoutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatka z winegretem:

    Wszystkie składniki winegretu mieszamy, dodajemy wypestkowane wiśnie oraz drobno posiekaną papryczkę.

    Na sałatę rozkładamy ricottę i polewamy powstałym sosem.
  • Grillowane krewetki 2. Krewetki – marynata:

    Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.

    Krewetki umyć i osuszyć – jeśli były mrożone, rozmrozić je przed użyciem.

    Przygotowaną wcześniej marynatą obtoczyć krewetki i odstawić do lodówki na ok. 60 minut.

    Krewetki nadziewać na wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków.

    Układać na dobrze rozgrzanym ruszcie i grillować przez ok. 5 – 7 minut aż krewetki zmienią kolor na różowy.
  • Sos słodko-pikantny do krewetek 3. Sos słodko-pikantny:

    Papryczkę drobno posiekać (usunąć pestki), czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do rondelka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 5 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Gotowy sos przelać do miseczki.
  • Grillowane krewetki na sałatce z ricottą i wiśniami, podane ze stoutem 4. Gotowe krewetki układamy na wcześniej przygotowanej sałatce z ricottą i wiśniami. Całość serwujemy z dodatkiem lekko schłodzonego stouta.

Porady

Jeśli kroicie świeże papryczki, zawsze używajcie rękawiczek, w przeciwnym wypadku zwyczajnie poparzycie sobie ręce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować