Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mięsne warkocze to świetny pomysł kiedy chcemy zaskoczyć gości podczas wspólnego grillowania. Są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na około 8 warkoczy):
    1 duża podwójna pierś z kurczaka
    Marynata:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
    30 dag wędzonego boczku (w ładnym zwartym kawałku i raczej chudego)
    szczypior z cebulki dymki
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na jak najdłuższe paski. Zalewamy wymieszaną marynatą i ostawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Boczek kroimy na długie paski (mniej więcej długości pasków drobiowych). Miedzy dwa paski piersi wkładamy jeden pasek boczku i po dwa szczypiorki. Spinamy wszystko wykałaczkami i pleciemy ciasnego warkocza. Końcówkę spinamy dokładnie wykałaczkami. Przygotowane warkocze układamy na aluminiowej tacce i grillujemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą z dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować