Mięsne warkocze to świetny pomysł kiedy chcemy zaskoczyć gości podczas wspólnego grillowania. Są pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne.
1 godz. 30 min
Składniki:
(na około 8 warkoczy):
1 duża podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
30 dag wędzonego boczku (w ładnym zwartym kawałku i raczej chudego)
szczypior z cebulki dymki
Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na jak najdłuższe paski. Zalewamy wymieszaną marynatą i ostawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Boczek kroimy na długie paski (mniej więcej długości pasków drobiowych). Miedzy dwa paski piersi wkładamy jeden pasek boczku i po dwa szczypiorki. Spinamy wszystko wykałaczkami i pleciemy ciasnego warkocza. Końcówkę spinamy dokładnie wykałaczkami. Przygotowane warkocze układamy na aluminiowej tacce i grillujemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą z dressingiem.
Komentarze