Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue

0 (0 ocen)

  • 40 min

To taki autorski przepis, na cieście pizzowym mojego męża, z naszymi ulubionymi dodatkami. Polecam do nich pomidorki albo jakąś lekką sałatkę!

  • 40 min

Składniki:

  • Na sos:

    2 duże pomidory
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    szczypta papryczki chilli
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 ziarna jałowca, ubite w moździerzu
    2 łyżki czerwonego octu winnego
    1 płaska łyżka brązowego cukru
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka musztardy dijon
    sól, pieprz czarny do smaku
    oliwa z oliwek

    Na chlebki:

    ½ kg mąki pszennej
    1 paczka suchych drożdży (7 g) lub 1/2 paczki świeżych (ok. 40 g)
    1 szklanka ciepłej wody (jeśli będzie za mało, dodać jeszcze 1/3 szklanki)
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy

    Ponadto:

    ser mozzarella lub parmezan (ja robiłam pół z takim, pół z takim)
    1 duża, podwójna pierś z kurczaka
    ulubione zioła lub mieszanka przypraw do grilla
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Grillowane "chlebki" z kurczakiem, serem i sosem barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oliwy, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i cukier, smażymy wszystko, mieszając, ok. 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Chlebki: Składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto (w przypadku drożdży suchych, po prostu wsypujemy je do mąki, drożdże świeże musimy najpierw rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1/2 godz.)
  • 3. Pierś z kurczaka opłukujemy, kroimy w paski/kostki grubości ok. 1 cm, posypujemy ulubionymi ziołami lub mieszanką do grilla i grillujemy z obu stron. Mozzarellę kroimy w plasterki, parmezan ścieramy. Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wyjmujemy je z miski, szybko zagniatamy, a następnie dzielimy na tyle części, ile jest nam potrzebne (u mnie akurat 10, ponieważ tak pokroiłam kurczaka).
  • nakładanie 1 4. Każdą z nich rozwałkowujemy, na połowę nakładamy sos barbecue, na nim mięsko i ser...
  • nakładanie 2 5. ...przykrywamy drugą połową i dociskamy brzegi.
  • finish 6. Jeśli chcemy je grillować na patelni tak zwanej "grillowej", zwilżamy ją najpierw oliwą i smażymy na niej "chlebki" z obu stron.

    Jeśli na prawdziwym grillu, najlepiej chlebki grillować bezpośrednio nad ogniem, bez aluminiowych tacek.

Porady

Jeśli kogoś przeraża przygotowywanie sosu barbecue, można użyć gotowego, np. Winiary- jest bardzo dobry

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować