Grillowane banany z mieszanką korzenną z lodami i sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Świetny deser na zakończenie garden party z grillem :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • banany 4 szt.
    przyprawa korzenna
    lody śmietankowe
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    odrobina mleka
    odrobina brandy
    biszkopty 4 szt.

Grillowane banany z mieszanką korzenną z lodami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany (koniecznie dojrzałe, w przeciwnym razie wyjdą mączne, bez smaku!) w skórce kładziemy na grillu w momencie, gdy zaczyna dogasać. Po ok. 15 minutach, w zależności od nagrzania grilla, przekładamy na drugą stronę. Banany powinny zrobić się czarne i miękkie.
  • 2. Ciepłe banany kładziemy na talerzu, rozkrawamy wzdłuż i obieramy. Posypujemy mieszanką korzenną do deserów, np. kardamon, cynamon, brązowy cukier.
  • 3. Podajemy z kulką lodów śmietankowych i dekorujemy sosem czekoladowym.
  • 4. Sos czekoladowy: mleczną czekoladę rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę mleka, można dodać odrobinę brandy

    Pyszności!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy