Grillowana tortilla po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na nieduże kawałki, polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz oregano. Na patelni grillowej smażymy bez dodatku żadnego tłuszczu ok 7min z obu stron, aż kurczak się ładnie zarumieni.
2.Przygotowujemy sos tzatziki: Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach i posolić. Odstawić na chwilę aby ogórki puściły sok a następnie odcisnąć je z powstałego soku.
Ząbki czosnku obrać, drobniutko posiekać i rozetrzeć. Do miski włożyć jogurt naturalny i roztarty czosnek. Do masy dodać ogórka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
3.Pomidora, cebulę, paprykę i sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę/plasterki. Placki tortilla podgrzewamy na patelni grillowej, następnie układamy na nich kurczaka oraz warzywa i polewamy sosem tzatziki. Zawijamy, można spiąć wykałaczkami by się nie rozwijały oraz zawinąć w folię aluminiową.
Komentarze