Grillowana tortilla po grecku

5 (180 ocen)

  • 10 min

Fantastyczny pomysł na letnie szybkie danie w greckich klimatach.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki (3-4 porcje):

    1 pierś z kurczaka
    3-4 placki tortilla pszenne
    2 pomidory
    1 papryka
    1 cebula
    1 sałata lodowa
    przyprawy: oregano, czosnek, sól, pieprz
    oliwa

    Na sos tzatziki:

    3 zielone ogórki
    1 duży gęsty jogurt naturalny typu greckiego
    4 ząbki czosnku
    Sól, pieprz,
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana tortilla po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczaki 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na nieduże kawałki, polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz oregano. Na patelni grillowej smażymy bez dodatku żadnego tłuszczu ok 7min z obu stron, aż kurczak się ładnie zarumieni.
  • 2. Przygotowujemy sos tzatziki: Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o szerokich oczkach i posolić. Odstawić na chwilę aby ogórki puściły sok a następnie odcisnąć je z powstałego soku.
    Ząbki czosnku obrać, drobniutko posiekać i rozetrzeć. Do miski włożyć jogurt naturalny i roztarty czosnek. Do masy dodać ogórka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko razem wymieszać.
  • 3. Pomidora, cebulę, paprykę i sałatę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę/plasterki. Placki tortilla podgrzewamy na patelni grillowej, następnie układamy na nich kurczaka oraz warzywa i polewamy sosem tzatziki. Zawijamy, można spiąć wykałaczkami by się nie rozwijały oraz zawinąć w folię aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować