Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą

0 (0 ocen)

Bardzo lubię quesadille z przeróżnymi dodatkami. Pierwszy raz robiłam ją na grillu i była świetna, bardziej chrupiąca i aromatyczna :)

Składniki:

  • 4 tortille

    łyżka oliwy z oliwek
    200 g krojonych pomidorów z puszki
    200 g czerwonej fasoli kidney
    100 g kukurydzy z puszki
    1 mała cebula
    1 suszona papryczka chilli
    łyżeczka kolendry
    pół łyżeczki kuminu
    pół łyżeczki ostrej papryki
    garść startego sera żółtego
    sok z połowy limonki

    1 avocado
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Quesadilla

Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chilli.

    Dodajemy przyprawy i zalewamy pomidorami.

    Dusimy około 5 minut po czym dodajemy fasolę i kukurydzę.

    Podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje.

    Na koniec dodajemy sok z limonki i mieszamy.

    Sos przekładamy do pojemnika i zabieramy na grilla ;)
  • 2. Na dwóch tortillach rozsmarowujemy po połowie mieszanki i posypujemy serem.

    Przykrywamy pozostałymi plackami i delikatnie układamy na ruszcie.

    Po około dwóch minutach przewracamy na druga stronę.
  • Grillowana quesadilla z fasolą i kukurydzą 3. Gotowe quesadille przekrawamy na 4 części i na każdej układamy plasterki avocado.

    Wg uznania możemy skropić jeszcze sosem z limonki.

    Idealnie smakują z piwem meksykańskim z dodatkiem limonki.

    Smacznego :)

Porady

Danie możemy przygotować także poza sezonem grillowym, podsmażając je na mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować