Grillowana polędwiczka wieprzowa

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa jest jednym z moich ulubionych mięs.Tak przygotowana jest mięciutka ,krucha i soczysta.

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok.500g.)
    Marynata:
    1 szklanka coca-coli
    1 łyżeczka:
    przyprawy ognistej do grilla ,czosnku granulowanego ,słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki:
    soli cebulowej,pieprzu
    Dodatkowo cienkie plastry sera żółtego

Grillowana polędwiczka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso w marynacie 1. Polędwiczkę umyć ,osuszyć ,pozbyć się cienkim nożykiem białych błonek.
    Pokroić w 2-3cm plastry.Każdy kawałek rozbić delikatnie w dłoniach.
    składniki na marynatę połączyć razem ,zalać mięso ,dokładnie wymieszać by każdy kawałek był pokryty marynatą.
    Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3h.
  • grillowane mięso 2. Patelnię grillową rozgrzać ,zmniejszyć ogień,smażyć mięso do lekkiego zarumienienia z obu stron.
    Plastry sera przekroić na pół.
    Polędwiczki podawać gorące na kawałku sera z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego:)

Porady

Polędwiczki możemy także przygotować na grillu elektrycznym lub węglowym używając tacki aluminiowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy